Sollebrunns Gästgifveri

Sollebrunns Gästgifveri bjuder på en lugn och hemtrevlig miljö för hela familjen mitt i Sollebrunn. Hos oss får ni alltid hemlagad mat från vårt professionella och moderna kök.

Det är öppet året om och vi anordnar även speciella arrangemang i samband med högtidsdagar och catering.

I Gästgifveriets närliggande miljö hittar du det mesta. Besök t.ex. möbelaffär, matbutik, leksaksaffär, järnhandel, blomsteraffärer, apotek, radio & tv handlare, textilaffär, frisörer, banker, vårdcentral, bibliotek m.m. Till Gräfsnäs slottsruin är det bara ca 5 km, vilket tar några minuter med bil eller buss 560.


MATSALAR

Gästgifveriet i sin nuvarande form öppnades 1988 och har nu plats för ca hundra personer i matsalarna och tjugofem på uteserveringen.

Lilla matsalen

Halva den lilla matsalen.


Den lilla matsalen är mysig och intim. Här finns plats för ca 40 personer. Inredd och färgsatt i en stil som passar gästgifveriets ålder, och som skiljer sig lite från den stora matsalen.


Stora matsalen

Del av den stora matsalen.Stora matsalen

Mot uteserveringen ligger denna del av den stora matsalen.


Den stora matsalen är ljus och luftig i en gammaldags stil. På bilderna ovan är det dukat med långbord inför farsdag 2008. Under en vanlig lunch eller la carte ser bordsplaceringen något annorlunda ut.

HISTORIA

Sollebrunns Gästgifveri har anor från 1700-talet, och kallades förr för "Sollebrunns Nya Gästgiveri".

Wid allmänna lands och siö wägar skola nödige skiuts och gästgifware gårdar wara, ej längre från hwar annan, än högst twå mihl, enligt en kunglig förordning.

Det första gästgiveriet i Sollebrunn tillkom 1651 och erhålles krogen af Frälse-bonden Anders Swenson uti Sollebrunn i Erska socken. Härtill skall hela Bjärke härad hjälpa att bygga upp krogen.

Gästgiveriet låg då i Sollebrunns by på vägen mot Nossebro mitt emot vattenkällan. Den drevs från början av bönderna på gården, men så småningom kom det dit gästgivare bl.a. tre som hette Tistelgren. Den siste gästgivaren på gamla gästgiveriet var Swen Tistelgren. Sedan drevs den parallellt med nya gästgiveriet ända in på 1800-talet dock utan rättigheter och hållskjuts.

1782 byggde Gräfsnäs säteri en ny gästgivaregård och tingshus på Erska Håkansgårds ägor vid krysset i Sollebrunn. Troligen flyttades huset från Gräfsnäs värdshus som hade legat där vägen går till Livered i Gräfsnäs eller också var det huset från Dammens krog en bit upp på Liveredsvägen.

Gamla Tingshuset och gästgivaregården

Sollebrunns Gästgivaregård, 1926.   Foto från Västergötlands museum.


1812 klagades det på att huset vid tingsdagar inte räckte till för resande och samma år byggdes en vinkelbyggnad där tinget hölls. Denna vinkel brann dock ner 1836. Tingshuset flyttades då till andra sidan Gästgivaregatan.

Sollebrunns nya gästgiveri kom att arrenderas av flera gästgivare, där den första var Traktör Johannes Möller, son till Kronolänsman i Bjärke Hindrick Möller. Även Möllers dotter Elisabeth med sina två äkta män drev stället 1816 till 1819.

1822 till 1826 var det en annan kvinna som var gästgivare på stället Elisabeth Uddström från Göteborg. Hon var en manhaftig kvinna som ingen utan Länsman satte sig på.

År 1826 köpte Gästgivare Herman Simson stället av Gräfsnäs och hans efterlevande kom att driva rörelsen i över 50 år. Herman Simson kom från Rothenberg i Tyskland och hade varit gästgivare i Grästorp och Nol innan han kom till Sollebrunn.

Därefter kom gästgiveriet i handlaren Erik Svenssons ägo, och sedan sonen, handlaren G. A. Svensson, som blev den sista gästgivaren (1896-1923).

Gästgiveriet förvandlades till skjutshåll 1902. Detta betydde att man inte behövde hålla mat och öl och sprit till de resande. Dock måste de resande även i fortsättningen kunna byta hästar på stället.

Fortsättning... >>

Missa inte priserna från 1836, klicka ovan!
Startsidan